ברזל

למה הברזל חשוב לנו

מה זה ברזל?

ברזל הוא מינרל שנמצא בכמות הגדולה ביותר בגופנו לעומת שאר המינרליים. חשוב להקפיד לצרוך ברזל דרך מזון מכיוון שגוף האדם אינו מסוגל לייצר ברזל בכוחות עצמו. הברזל מעורב במגוון פעולות בגוף האדם כמו הובלת חמצן, חילוף חומרים בשרירים וסיוע ולמערכת החיסונית של הגוף.

מה קורה כשיש מחסור בברזל?

במידה ויש חוסר בברזל עלולות לקרות תופעות לוואי שיכולות לפגוע בתפקוד היום יומי של הגוף ובאיכות החיים. מחסור בברזל הוא המחסור הנפוץ ביותר ברחבי העולם. מחסור חמור בברזל עלול להוביל לאנמיה – מצב שבו לגוף אין מספיק ברזל כדי לפעול בצורה תקינה.

אנמיה או מחסור בברזל עלול לגרום לתופעות הלוואי הבאות:

  1. עייפות במשך כל שעות היום
  2. כאבים עזים בחזה
  3. כאב ראש חזק (או מיגרנות)
  4. סחרחורות
  5. חולשה כללית ברחבי הגוף
  6. ציפורניים שבירות
  7. קשיי ריכוז

הגורמים למחסור בברזל

מחסור בברזל עלול לקרות בכל הגילאים ובעצם לכולם. ישנם כמה קבוצות אוכלוסייה שנמצאות בסיכון מוגבר: תינוקות, נשים, קשישים וחולי צליאק. הסיבות למחסור בברזל מגוונות ועלולות לקרות עקב מספר סיבות:

1.מחסור ברזל בתזונה יום יומית: אנשים שצורכים מעט מאכלים שמכילים ברזל מסתכנים באנמיה או מחסור בברזל.

2.נשים במהלך וסת: מינרל הברזל זורם בתוך הדם. כאשר הנשים מאבדות דם במהלך הוסת, הרבה ברזל יוצא מהגוף במהלך הדימום ולכן יש להקפיד על צריכה מוגברת של ברזל במהלך ימי הוסת.

2.נשים במהלך הריון: כאשר אישה נמצאת בהריון, דרישת הברזל גבוהה יותר פי 1.5 מאחר והברזל צריך להספיק גם עבור האם וגם לעובר.

3. קשישים אשר לא משלבים מאכלים שמכילים ברזל: קשישים נמצאים בסיכון למחסור בברזל מכיוון שהם נמנעים מהרבה סוגי בשר שקשים ללעיסה ובעקבות כך צורכים פחות ברזל ממה שהם נדרשים ביום.

4. צליאקים: צליאק עלול לגרום לספיגה פחות איכותית של ברזל בגוף.

טבלת המלצת צריכת ברזל יומית

גילזכרנקבההריוןהנקה
0-6 חודשים0.27 מ”ג0.27 מ”ג
7-12 חודשים11 מ”ג11 מ”ג
1-3 שנים7 מ”ג7 מ”ג
4-8 שנים10 מ”ג10 מ”ג
9-13 שנים8 מ”ג8 מ”ג
14-18 שנים11 מ”ג15 מ”ג27 מ”ג10 מ”ג
19-50 שנים8 מ”ג18 מ”ג27 מ”ג9 מ”ג
51+ שנים8 מ”ג8 מ”ג

מזונות עשירים בברזל

הברזל מצוי בשפע במגוון מזונות מן החי ומזוות מן הצומח, היעזרו בטבלה הבאה כדי לשלב מאכלים עשירים בברזל בחיי היום יום שלכם:

סוגי מזונותמנת הגשהברזל (מ"ג)
זרעי דלעת100 גרם14.95 גרם
שעועית לבנה100 גרם10.44 גרם
כבד עוף100 גרם9 מ"ג
טחינה משומשום מלא100 גרם7 גרם
שיבולת שועל100 גרם4.72 גרם
קינואה100 גרם4.55 גרם
עדשים100 גרם3.33 גרם
סרדינים בשמןקופסה2.92 גרם
תרד100 גרם2.71 גרם
פולי סויה (אדממה)100 גרם2.5 גרם
בשר בקר100 גרם2.38 גרם
חזה הודו100 גרם1.17 גרם
ביצהמדיום1.015 גרם
חזה עוף100 גרם0.37 גרם
סלמון100 גרם0.34 גרם

האם כדאי לקחת תוספי ברזל?

אפילו שמותר לקנות תוספי תזונה המכילים ברזל ללא כל מרשם או אישור מיוחד, כדאי להתייעץ עם רופא משפחה במידה ואתם מתלבטים האם יש צורך בתוסף ברזל לגוף. בהרבה מקרים ניתן לפתור מחסור בברזל על ידי הוספת מאכלים עשירים בברזל לתפריט היומי. זכרו כי תמיד עדיף לטפל במחסור בברזל בצורה טבעית כאשר ניתן.

חשוב לזכור שתוספי ברזל עלולים לגרום לתופעות לוואי כמו כאבי ראש, כאבי בטן, סחרחורות, עצירות ועוד. לפני שאתם רצים לקנות תוספי ברזל, בדקו את רמת הברזל שלכם על ידי בדיקת דם רגילה שאותה בכל מקרה מומלץ לבצע לפחות פעם בשנה.

תוספי ברזל השונים

כאמור ניתן לקנות בבית מרקחת תוספי ברזל ללא מרשם. בבתי המרקחת קיימים כיום שלושה תוספי ברזל עיקריים:

1. מלחי ברזל: מלחי ברזל נמצאים בשוק במשך זמן רב ומידת הביצועים שלהם נחשבת לבינונית, ספיגת מלחי ברזל נעשית על קיבה ריקה והם מומלצים על ידי ארגון הבריאות העולמי כטיפול באנמיה. דווחו מספר מקרים על תופעות לוואי אפשריות כמו כאבי בטן, צרבות והקאות.

2.ברזל ביסגליצינאט: תוסף ברזל שפותח על ידי חברת Albion, נחשב לפתרון יעיל מכיוון ואין לו תופעות לוואי בכלל ויעולותו נחשבת לגבוהה אך הוא יקר יותר ממלחי הברזל.

3.ברזל סוכרוזומלי: תוסף ברזל שדומה בתפקודו לברזל ביסגליצינאט, יעילותו נמצאה גבוהה והוא מומלץ לאוכלוסיות רגישות.

האם יש דבר כזה עודף ברזל?

כן, יש גם אנשים עם עודף ברזל. מצב זה קורה בדרך כלל שאנשים צורכים תוספי ברזל לזמן ארוך יותר מעבר למה שהם באמת זקוקים וגורמים ל"הצפת" ברזל ברחבי הגוף. במידה ואתם נוטלים תוספי ברזל זכרו שחשוב לבצע ביקורת בכל 2-3 חודשים ושאין לקחת תוספי ברזל באופן קבוע, אלא בתור השלמת ברזל לזמן מוגבל שהרופא הגדיר.

בביקורת אצל הרופא יהיה ניתן לבדוק אם רמת הברזל היא תקינה או שיש צורך להמשיך ליטול תוספי ברזל לתקופת זמן ממושכת יותר. חשוב לזכור שהרעלת ברזל נחשבת לנדירה ועלולה להיגרם רק אם יש עודף ברזל משמעותי ולכן אין סיבה לחשוש לצרוך תוספי ברזל – אלא לעשות זאת עם ייעוץ ומעקב של רופא.

מי צריך להקפיד על צריכת ברזל?

חשוב לשמור על צריכת ברזל תקינה בכל גיל במהלך החיים ולבצע בדיקות תקופתיות כדי לאמת האם רמת הברזל בגוף היא תקינה.

נשים בהריון

אחת האוכלוסיות שנמצאות בסיכון למחסור בברזל היא אישה בהריון, וזאת מכיוון שהיא צריכה לצרוך פי 1.5 מכמות הברזל אותה היא צריכה לצרוך כשאינה במהלך הריון. מחסור בברזל עלול לגרום לתשישות, סחרחורות או אנמיה במהלך הריון שעלולה לסכן את העובר.

אישה במהלך הריון צריכה לגשת לבדיקות תקופתיות בתדירות גדולה יותר לרופא המשפחה כדי לוודא שרמות הברזל בגופה אכן תקינות ואם לא, לשלב תוסף ברזל לתקופה שהרופא מגדיר או לפעול בהתאם להנחיות הרופא.

תינוקות

תקופת הילדות מהווה אבן דרך משמעותית בהתפתחות התינוק במהלך כל חייו מאחר והוא נמצא בתקופת גדילה והתפתחות.

חוסר בברזל במהלך הילדות ובעיקר בגילאים 0-3 עלול להשפיע לרעה על התנהגות וגדילה פיזית, מערכת חיסונית, ופיתוח לקוי של שרירי הגוף. בגיל הרך חשוב כפליים לבצע בדיקות תקופתיות כדי לעקוב אחרי רמות הברזל בגוף התינוק.

סוגי הברזל השונים

ברזל מתחלק ל-2 סוגים עיקריים:

ברזל המטיני: ברזל שמקורו במזון מי החי כמו כבד, סרדינים, בשר בקר, הודו ועוד. ברזל מסוג זה נספג בקלות רבה יותר בגוף ונחשב ליעיל יותר.

ברזל אל-המטיני: ברזל שמקורו במזונות מהצומח כמו זרעי דלעת, טחינה משומשום מלא, תרד ועוד. ברזל זה גם נספג בגוף, אך הוא מכיל בתוכו "חומרים מעכבי ספיגה" שגורמים לספיגה פחות יעילה של הברזל בגוף.

מחסור בברזל בישראל

לפי סקר של משרד הבריאות נמצא כי שליש מהישראלים ועשירית מילדים בגילאי 6-12 נמצאים במחסור ברזל קבוע. במידה ואתם חשים עייפות, כאבים בחזה, סחרחורות או חולשה כללית, יכול להיות שיש לכם מחסור בברזל, אנחנו ממליצים בחום לקבוע תור לרופא המשפחה ולהקפיד על ביצוע בדיקות דם תקופתיות.

שאלות נפוצות

איך נקרא ברזל בבדיקת דם?

ניתן לראות את רמות הברזל בדם בשורה (Iron fe).

האם אנמיה גורמת לסחרחורות?

כן, אנמיה עלולה לגרום לסחרחורות. במידה ואתם לא מרגישים היטב, גשו לרופא המשפחה ובדקו אם קיים לכם חוסר בברזל.

האם כדאי לקחת ברזל?

צריך לקחת כדורי ברזל רק לאחר שביצעתם בדיקות דם, ראיתם שאכן יש לכם חוסר בברזל בתוצאות הבדיקה וקיבלתם מרופא המשפחה המלצה לקחת תוספי ברזל. אנחנו ממליצים להתייעץ עם רופא המשפחה לפני נטילת תוספי ברזל למרות שלא חייב מרשם רופא.

האם יש בסלק ברזל?

סלק טרי מכיל 0.8 מ"ג ברזל ל-100 גרם. כמות זו אינה גבוהה במיוחד, אבל בתור שילוב עם מזונות אחרים המכילים ברזל הסלק יכול להועיל לצריכת הברזל.

איך לקחת תוספי ברזל?

נוטלים את תוסף הברזל על קיבה ריקה שעתיים לאחר הארוחה. בנוסף אסור לקחת 2 כדורים ביחד, אלא לשמור על הפרש של 6-7 שעות בין כדור לכדור.

האם יש בגמבה ברזל?

ב-100 גרם גמבה יש 0.43 מ"ג ברזל. הגמבה יכולה להוות כתוספת ברזל בשילוב עם מזונות נוספים המכילים ברזל.

למה אסור לקחת ברזל עם חלב?

מכיוון שחלב פוגע באיכות ספיגת הברזל ברחבי הגוף.

האם כדורי ברזל גורמים לעצירות?

לכדורי ברזל עלולות להיות תופעות לוואי שונות כמו עצירות. ברזל סוכרוזומלי הומצא במיוחד לאוכלוסיות רגישות והוא כמעט ולא גורם לתופעות לוואי.

יכול לעניין אותך

קבל עדכונים לתגובות
הודע לי על
0 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments