מהי אכילה חברתית
גם אתם שמתם לב שאתם אוכלים הרבה יותר כשאתם נמצאים בחתונה? ארוחה חגיגית? או במפגש עם חברים? אתם לא היחידים. מתברר שאכילה לצד אנשים יכולה להוביל לאכילת יתר או במילים אחרות בטן מפוצצת.
אבל תדעו שזה ממש לא חייב להיות ככה, היעזרו ב-10 טיפים הבאים לפני האירוע הבא שאליו אתם הולכים כדי לאכול בדיוק את אותם הכמויות שהייתם אוכלים כמו בבית ללא הרגשה מלאה או מפוצצת.
1.שפע גדול מדי
כשאתם אוכלים בבית, בדרך כלל תסתפקו בסוג פחמימה אחד, סוג חלבון אחד וסוג ירק אחד. אך כשאתם נמצאים באירוע חברתי המגוון הוא הרבה יותר גדול, לפעמים ניתן למצוא 5 סוגי בשרים, 5 סוגי פחמימות, 5 סוגי סלטים או אפילו יותר ואתם רוצים לנסות לטעום קצת מהכל.
תוכלו לפתור את הבעיה על ידי בחירה מראש של מה שתרצו לאכול באותה הארוחה, הטיפ שלנו הוא לבחור מנה שעדיין לא יצא לכם לטעום כדי לייצר עניין בארוחה, או לחלופין בחרו במנה האהובה עליכם ביותר. (פחמימה אחת, חלבון אחד, ירק אחד)
במידה וסיימתם את כל מה שלקחתם ואתם רוצים לקחת עוד, חכו במשך 5-10 דקות ולאחר מכן שאלו את עצמכם האם אתם באמת רוצים עוד או שכדאי לעצור כבר עכשיו כדי שלא תתפוצצו.
בדרך כלל התשובה לשאלה תהיה שכדאי לעצור, אך יכולים להיות מקרים שבהם תצטרכו לקחת עוד קצת כדי לשבוע.
2.תחרות על האוכל: רק שלא ייגמר ונישאר רעבים
ניתן לראות זאת בבירור במסעדות שף כשמוגשת מנה מאוד קטנה, כל אחד לוקח כפית והמנה נגמרת כאילו לא הייתה. יש לנו ייצר הישרדות שגורם לנו להיות בתחרות סמויה עם הסובבים אותנו שגורם לנו לאכול עוד ועוד כדי שהאוכל לא ייגמר ונישאר רעבים.
הפתרון לכך הוא לקחת מראש לצלחת את כל מה שאנחנו מתכננים לאכול באותה הארוחה, על ידי כך תוכלו להבטיח לעצמכם שהאוכל לא ייגמר ואף אחד לא ייקח לכם מאכל שרציתם לאכול.
3.אוכל מיוחד שאי אפשר להכין בבית
לפעמים אנחנו נמצאים במסעדה מיוחדת שמגישה מאכלים מתרבויות שונות (למשל מסעדה אסייתית) שבה יש שימוש במרכיבים שבדרך כלל לא נצליח למצוא בבית.
הגוף חש שאנחנו נמצאים כרגע בהזדמנות חד פעמית וכדאי שנאכל כמות גדולה של אוכל בגלל שלא נוכל לאכול את האוכל הזה שוב. כמובן שבמציאות של היום זה לא נכון בכלל, מכיוון שכולנו הולכים למסעדות מדי פעם ויהיה ניתן להזמין מנה מסוימת שאהבתם פעם נוספת.
4.אכילה תוך כדי שיחה
לא פעם אנחנו אוכלים ארוחה תוך כדי שיחה מעניינת עם אנשים אחרים. בזמן שאנחנו מרוכזים בשיחה, אנחנו עלולים לא לשים לב ששבענו ולהמשיך לאכול הרבה מעבר לתחושת השובע.
ניתן לדעת אם אכלתם יותר מדי במידה וכואבת לכם הבטן כשאתם מנסים לקום, או שאתם מרגישים כבדים ומלאים יתר על המידה.
הפתרון להצליח לאכול מבלי להתפוצץ בארוחה עם שיחה מעניינת היא לעשות הפסקות מודעות תוך כדי האכילה שבהן אתם לא מדברים, והפסקות לשיחה שבהן אתם לא אוכלים. במידה והשיחה מעניינת במיוחד ואתם לא מצליחים לעשות הפסקה כדי לאכול, אכלו בכמויות קטנות ואכלו ל-א-ט כדי לא להתפוצץ.
5.דברו אל עצמכם בהרגשת שובע
הרבה פעמים אנחנו מרגישים באופן ברור שהצלחנו להגיע לתחושת שובע, אך הגוף אומר לנו להמשיך לאכול למרות זאת.
ברגע שזה קורה עליכם לדבר אל עצמכם ולהרגיע את עצמכם: "נכון שהאוכל ממש טעים ומיוחד, אבל אני לא רוצה להרגיש מפוצץ וכבד לאחר מכן, אכפת לי מעצמי ולכן אני לא אמשיך לאכול".
חשוב שבמהלך שתדברו אל עצמכם תעשו זאת ממקום של הגיון והבנה, אנחנו בטוחים שכבר קרה לכם מספר פעמים שבהם בחרתם להמשיך לאכול ולאחר מכן שילמתם על כך מחיר כבד.
6.אכילה מקערות הגשה
ברגע שאנחנו אוכלים מקערות הגשה, הגוף לא יהיה מסופק ויהיה רעב לעולם. אתם לוקחים כף מסיר אחד, כף מעוד סיר ואתם נשארים רעבים למרות שאכלתם כמות גדולה מבדרך כלל.
ברגע שאתם רעבים, הקדישו לעצמכם כמה רגעים, הביאו צלחת, מזגו לכם את הכמות הרצויה והתיישבו לאכול בשולחן אוכל ולא תוך כדי עמידה או תוך צפייה בטלוויזיה.
7.אל תכעסו על עצמכם אם אתם מפוצצים
הסיבה שאתם רוצים להיות רזים היא כדי להרגיש טוב עם עצמכם ולהיות בריאים יותר מאשר המצב הנוכחי. חשוב לזכור שכולם עושים טעויות מדי פעם וזה טבע האדם ולכן, גם אם השתדלתם לאכול עד לרמה של שובע אך למרות זאת התפוצצתם – אין לכם שום סיבה לכעוס על עצמכם.
הסבירו לעצמכם שטעיתם וכרגע למדתם שיעור חשוב – עכשיו אתם יודעים איזה כמות אתם צריכים לאכול בפעם הבאה ולאורך הזמן, תוכלו לראות שהמצבים בהם אתם מרגישים מפוצצים יקרו לעיתים רחוקות יותר ויותר.
8.לא לקבוע הגבלות מראש
נכון שאנחנו רוצים לשמור על המשקל ולהרזות, אך זה שנקבע "היום אני אוכל רק סלט" או "אין מצב שאני אוכל שם קינוח" לא יגרום לנו להרזות, אלא יגרום לנו להרגיש הרגשה לא טובה שאסור לנו לאכול ממאכל מסוים ולבסוף יגרום לכך שניקח את מה שכל כך רצינו להימנע רק בגלל תחושת האיסור.
במקום זאת, קבעו עם עצמכם מראש שאתם מגיעים ללא שום הגבלה ולוקחים רק מה שאתם רוצים. בשיטה זו, תוכלו לקחת רק מה שהגוף שלכם באמת רוצה ותוכלו לאכול הרבה פחות מניסיון.
9.תתחברו לתחושות הגוף שלכם
במידה והגוף מסמל לכם שהוא שבע, או כמעט שבע וכדי להפסיק לאכול כבר מעכשיו – סמכו עליו. הגוף שלכם יודע בדיוק מה הוא מרגיש והוא עושה זאת ללא שילוב רגשות (כמו המוח) ולכן תנו לו לקחת שליטה ולהודיע לכם ברגע שהוא שבע.
10. אתם לא תישארו רעבים
הגוף שלנו פועל על אינסטינקטים הישרדותיים וחושב מדי פעם שכדאי לאכול עכשיו הרבה כי יכול להיות שלאחר מכן לא נמצא עוד אוכל. אך אין לכם שום סיבה לדאגה, בעולם של היום יש שפע עצום של אוכל ואין מצב שכל האוכל בכל העולם ייגמר – חשוב לזכור שמדובר באינסטינקט הישרדותי בלבד.
אנחנו מקווים שהטיפים יעזרו לכם לבחור בחירות נכונות במהלך ארוחות חברתיות וגם בארוחות בחיי היום יום, שיהיה בהצלחה!