שומן
|

שומן – טוב או רע?

השומנים מסייעים לגוף בשמירה על המערכת החיסונית ומעניקים לו אנרגיה. שומן זה טוב או רע? מה ההבדל בין שומן רווי לשומן בלתי רווי? כאן תלמדו כל מה שצריך לדעת על שומן.

מהם שומנים

שומנים הם מרכיב חיוני לקיום גוף, לרקמות ולאיברים השונים בגוף. שומן מורכב מחומצות שומן הבנויות משרשראות של אטומי פחמן הקשורים זה לזה. השומנים במזון מגיעים בדרך כלל בשני מצבים: שומן מוצק ושומן נוזלי.

מקור השומן המוצק הוא בדרך כלל מהחי כמו בשר, עוף ומוצרי חלב. את השומן הצמחי ניתן למצוא במקורות מהצומח כמו שמן חמניות ושמן זית.

תפקיד השומנים בגוף

בין תפקידם השונים, השומנים מסייעים לגוף ביצירת אנרגיה (קלוריות) של כ-9 קלוריות לגרם שומן. השומן משפיע על יצירת קרומי התאים בגוף, חילוף חומרים תקין, שמירה על מערכת העצבים ומרפד איברים פנמיים בגוף. בנוסף, השומונים חיוניים לספיגת וויטמנים שונים ביניהם: A, D, E ו-K.

סוגי שומנים במזון

ישנם 4 סוגים עיקריים והם:

שומן רווי

סוג שומן זה נהפך למוצק בטמפטורה קרה והופך לנוזלי בטמפטורה חמה. חומצות שומן אלו מגיעות בעיקר במזון שמקורו מהחי כמו עוף, בשר, מוצרי חלב, וגם ממקורות מהצומח כמו קוקוס, חמאת קקאו, מרגרינה, שמן דקלים ואבוקדו. מוצרי מזון העשירים בשומן רווי יהיו יותר מוצקים בטמפטורת החדר כמו למשל חמאה.

שומן חד בלתי רווי

שומן חד בלי רווי הוא שומן שנוטה להתחמצן מהר ולכן מסוכן כשהוא מתחמם. בין המוצרים העשירים בשומן זה תוכלו למצוא את שמן הזית, שמן קנולה, שקדים, אגוזים ובוטנים.

שומן רב בלתי רווי

חומצות שומן אלה נצרכות מהמזון ועשירות באומגה 3 ואומגה 6 – חומצות שומן חיוניות לגדילה ולפעילות תקינה של מערכת העצבים, המוח והמערכת החיסונית. ניתן למצוא אותן במזונות כמו: עוף, אגוזי מלך, זרעי פשתן, סרדינים, דג סלמון ושמן תירס.

שומן טראנס

שומן טראנס הוא סוג שומן שנחשב לשומן לא בריא ונמצא בעיקר במזון מעובד, תפקידו העיקרי הוא להאריך את חיי המדף שלהם. מאכלים המכילים שומן טראנס לדוגמה: חטיפים, מרגרינה, מלאווח, ג'חנון, ממרחים שונים ועוד. שומן זה מסוכן לגוף ויכול להוביל למחלות שונות כמו מחלות לב ודלקות.

פירוק שומן בגוף

השומן מתפרק בגוף לתאי שומן בשם טריגליצרידים ומשתנה בצבירתו בין אדם לאדם. תאים שאחראים על אחסון אנרגיה למצבים בהם הגוף נכנס לרעב.

השומן מתפזר בגוף בצורה שונה בין אדם לאדם אך מתפרק בצורה זהה ע"י נשימה תאית בצורה כימית שהופכת אותו למים ולפחמן דו חמצני.

שומן שאלות תשובות

איך נוצר שומן בגוף?

בגוף ישנן רקמות שומן שונות שאליהן נצברים כמויות קטנות של שומן שמגיעים אלינו מהמזון. כאשר אדם אוכל שומן מעבר לכמות שהגוף שלו שורף במנוחה, נצברים בתאים אלה כמויות נוספות של שומן וכתוצאה מכך עולים במשקל.

איך נשרף השומן בגוף?

השומן בגופנו נשרף כאשר אנחנו יורדים במשקל. ניתן לרדת במשקל ע"י תזונה שבה אוכלים פחות קלוריות ממה שהגוף שורף במנוחה או ע"י ביצוע פעילות גופנית. ברגע שהגוף יורד במשקל השומן מתפרק בדרך של נשימה תאית ויוצא מהגוף כפחמן דו חמצני שנפלט החוצה ממערכת הנשימה.

האם השומנים נחוצים לגופנו?

שומנים נחוצים לגופנו לקיום תאי הגוף השונים, שמירה על הגוף מפני דלקות ובריאות הלב. על פי הנחיות משרד הבריאות מומלץ לצרוך בין 25-30% שומן מסך הקלוריות היומיות.

האם שומן זה בריא?

כן. שומן בריא כשצורכים אותו בכמות נכונה ומסייע לפעולות שונות, איברים ולרקמות הגוף.

יכול לעניין אותך

קבל עדכונים לתגובות
הודע לי על
0 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments